Crama Vinuri Gusoeni reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Crama Vinuri Gusoeni: Crama Gusoeni.
La Crama Spârleni, vița, strugurii și vinul sunt tratate ca ființe vii, fiecare cu propria personalitate, propriile valori și virtuți, diferite de la un soi la altul, de la un mediu la altul. În tot ceea ce facem încercăm să întelegem și să gândim ca ele…
Soiurile de viță de vie sunt diferite, unele sunt mai fițoase, altele mai conservatoare, unele sunt mai egoiste, altele mai paternale, unele sunt mai firave și mai sensibile, altele mai viguroase și mai sălbatice. Urmărim sănătatea fiecărei plante, dezvoltarea armonioasă în mediul ei, obținerea unor plantații puternice, cât mai independente de intervențiile umane, educăm plantele să-și satisfacă singure cât mai multe din nevoile lor de creștere și să fructifice la maxim potențialul locului în care traiesc. Ne plac plantele îndrăznețe, cu rădăcini puternice, care-și caută hrana și apa pe o zonă mare, care urmaresc soarele, care pot aduce complexitatea și varietatea mediului în rodul lor.
Vrem ca strugurii să adune în seva lor bogăția sau sărăcia terenului, exuberanța, dulceața sau amarul vremii, toate acestea adugate la personalitatea și caracterul de soi moștenit de la planta mamă. Unele sortimente sunt mai usoare, cu o aromă simplă, altele mai sobre, mai misterioase, unele mai directe, altele mai subtile, toate niste miracole în diversitatea lor.
Fiecare vin se naste, creste, se maturizează, îmbătrânește și moare în modul său natural și personal. Nu avem ținte absolute, dar în modul nostru personal ne plac vinurile complexe, tari, rotunde, bogate, cu caracter puternic, sprintene, cu arome fine și culori cristaline. Nu lucrăm cu rețete, ne adaptăm de la an la an și incercăm să obținem maximul de calitate și expresivitate, lasând vinul să se maturizeze singur, fiecare parcelă separat, să-și creeze propriul caracter, intervenind farte rar, având grijă, creând condiții, iar la final alegem, combinăm şi ne satisfacem propria nevoie de creație...
Ne plac oamenii „și ce dacă”, care nu se aliniază, pretentioși dar nu rigizi, deschiși spre noi experiențe, spre viață, curajoși să-și recunoască propriile preferințe indiferent de modă sau părerea cunoscătorilor, cei pentru care un pahar de vin poate deveni o descoperire, un ritual, un simbol, o amintire și pentru ei creăm vinurile noastre.
Crama veche aduce cu ea o tradiție de peste un secol, un mediu echilibrat cu variații minime de temperatură și umiditate, cu ziduri de caramidă de 1,2m grosime și o arhitectură cu coloane, arce și arcade care să dea personalitate și caracter locului. Destinația este de păstrare a vinurilor, dar tot aici fermentează o parte din vinurile albe, se maturează vinurile roșii în butoaie vechi de stejar, au loc cupajele și amestecurile ce creează sortimentele finale.
O clădire recent construită găzduiește sala de vinificație cu un spațiu generos destinat macerării, fermentării si păstrării vinurilor noastre. In același loc se află și sala de îmbuteliere și depozitul de vinuri îmbuteliate.
Ne place libertatea de creație și de aceea alegem dotările tehnice care permit o cât mai mare versatilitate în dorința de a putea obține cel mai potrivit vin din fiecare sortiment de struguri. Presa noastrî de struguri este astfel una din cele mai moderne din lume, cu capacități de răcire a mustuielii și de presare reductivă în atmosferă controlată de azot. Îmbutelierea este facută cu echipamente semiautomate, adecvate ambițiilor și dimensiunii noastre, cu o implicare umană puternică, dar oferă posibilități de utilizare a gazelor inerte atât la îmbuteliere cât și la dopuirea sticlelor pentru o mai bună conservare a calitaților vinurilor noastre.