Vinurile se clasifică astfel:
- propriu-zise sau liniștite;
- vin de masă;
- vin cu indicație geografică (IG);
- vin cu denumire de origine controlată (DOC).
stadiul de maturare a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules ,vinurile DOC se clasifică astfel:
- vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină (DOC-CMD);
- vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși târziu (DOC-CT);
- vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la înnobilarea boabelor (DOC-CIB).
- speciale.
- efervescente (cu conținut de bioxid de carbon:
- vin spumant (cu conținut de bioxid de carbon exclusiv endogen și presiune de minimum 3,5 bari).
În funcție de cantitatea de zahăr rezidual, acestea pot fi:
- extrabrut (0-6 g/l);
- brut (6-15 g/l);
- extrasec (12-20 g/l);
- sec (17-35 g/l);
- demisec (33-50 g/l);
- dulce (peste 50 g/l);
- vin spumos(cu conținut de bioxid de carbon total sau parțial exogen și presiune de minimum 2,5 bari).
În funcție de cantitatea de zahăr rezidual, acestea pot fi:
- sec (0-12 g/l);
- demisec (12-30 g/l);
- dulce (peste 30 g/l);
- vin petiant (cu conținut de bioxid de carbon exclusiv endogen și presiune de 1-2,5 bari);
- vin perlant(cu conținut de bioxid de carbon total sau parțial exogen și presiune de 1-2,5 bari); .
- aromatizate:
- vin pelin;
- vermut;
- nearomatizate:
- vin licoros;
- vin de tip oxidativ.
În funcție de conținutul lor în zahăr rezidual vinurile se clasifică astfel:
Seci, cu cel mult 4 g/l zahăr rezidual; - demiseci, cu 4,1-12 g/l zahăr rezidual; - demidulci, cu 12,1-50 g/l zahăr rezidual; - dulci, cu peste 50 g/l zahăr rezidual;
După culoare pot fi:
vin alb; - vin rose; - vin roșu.
În trecut, vinurile liniștite se clasificau astfel:
- Vin de consum curent:
- Vin de masă, cu tăria alcoolică de 8,5-9,5 vol. %;
- Vin de masă superior, cu tăria alcoolică peste 9,5 vol. %;
- Vin de calitate:
- Vin de calitate superioară, cu tăria alcoolică peste 10 vol. %;
- Vin de calitate superioară cu denumire de origine controlată;
- Vin de calitate superioară cu denumire de origine controlată și trepte de calitate;
- Cules la maturitate deplină (DOC-CMD);
- Cules târziu (DOC-CT);
- Cules la înnobilarea boabelor (DOC-CIB).
- Vin de hibrizi.