Clasificarea vinurilor

Clasificarea vinurilor

clasificarea_vinurilor_400

Vinurile se clasifică astfel:

  • propriu-zise sau liniștite;
  • vin de masă;
  • vin cu indicație geografică (IG);
  • vin cu denumire de origine controlată (DOC).

 stadiul de maturare a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules ,vinurile DOC se clasifică astfel:

  • vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină (DOC-CMD);
  • vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși târziu (DOC-CT);
  • vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la înnobilarea boabelor (DOC-CIB).
  • speciale.
  • efervescente (cu conținut de bioxid de carbon:
  • vin spumant (cu conținut de bioxid de carbon exclusiv endogen și presiune de minimum 3,5 bari).

În funcție de cantitatea de zahăr rezidual, acestea pot fi:

  • extrabrut (0-6 g/l);
  • brut (6-15 g/l);
  • extrasec (12-20 g/l);
  • sec (17-35 g/l);
  • demisec (33-50 g/l);
  • dulce (peste 50 g/l);
  • vin spumos(cu conținut de bioxid de carbon total sau parțial exogen și presiune de minimum 2,5 bari).

În funcție de cantitatea de zahăr rezidual, acestea pot fi:

  • sec (0-12 g/l);
  • demisec (12-30 g/l);
  • dulce (peste 30 g/l);  
  • vin petiant (cu conținut de bioxid de carbon exclusiv endogen și presiune de 1-2,5 bari);
  • vin perlant(cu conținut de bioxid de carbon total sau parțial exogen și presiune de 1-2,5 bari); .
  • aromatizate:
  • vin pelin;
  • vermut;
  • nearomatizate:
  • vin licoros;
  • vin de tip oxidativ.
   

În funcție de conținutul lor în zahăr rezidual vinurile se clasifică astfel:

Seci, cu cel mult 4 g/l zahăr rezidual; - demiseci, cu 4,1-12 g/l zahăr rezidual; - demidulci, cu 12,1-50 g/l zahăr rezidual; - dulci, cu peste 50 g/l zahăr rezidual;

După culoare pot fi:

vin alb; - vin rose; - vin roșu.

În trecut, vinurile liniștite se clasificau astfel:

  • Vin de consum curent:
  • Vin de masă, cu tăria alcoolică de 8,5-9,5 vol. %;
  • Vin de masă superior, cu tăria alcoolică peste 9,5 vol. %;
  • Vin de calitate:
  • Vin de calitate superioară, cu tăria alcoolică peste 10 vol. %;
  • Vin de calitate superioară cu denumire de origine controlată;
  • Vin de calitate superioară cu denumire de origine controlată și trepte de calitate;
  • Cules la maturitate deplină (DOC-CMD);
  • Cules târziu (DOC-CT);
  • Cules la înnobilarea boabelor (DOC-CIB).
  • Vin de hibrizi.