Vinul este una din cele mai sofisticate bauturi din lume, bogata in aroma. Diversitatea provine de la soiurile de struguri si de zona din care provin, precum si modul in care sunt facute. Vinul (din latina : vinum „vita”) este o bautura obtinuta cu o tarie alcoolica de minimum 8,5 vol. % prin fermentatia alcoolica exclusiva a mustului de struguri. Vinul este un produs agroalimentar, l
Vinurile se clasifică astfel: propriu-zise sau liniștite; vin de masă; vin cu indicație geografică (IG); vin cu denumire de origine controlată (DOC). stadiul de maturare a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules ,vinurile DOC se clasifică astfel: vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină (DOC-CMD); vin cu denu
1. Arealul viticol reprezintă aria geografică a culturii viţei de vie, în care se includ regiunile viticole, podgoriile şi centrele vitivinicole. 2. Regiunea viticolă cuprinde un larg teritoriu cultivat cu viţă de vie, caracterizat prin condiţii naturale de climă şi de relief relativ asemănătoare, precum şi prin direcţii de producţie şi sortimente apropiate. 3. Podgoria e
1. Strugurii proaspeţi sunt fructele viţei de vie, folosite în vinificare, maturate sau într-un anumit stadiu de supramaturare, care pot fi zdrobite sau presate cu mijloace obişnuite şi care intră spontan în fermentaţie alcoolică. 2. Mustul de struguri este produsul lichid obţinut, prin scurgere liberă sau prin procedee fizice, din struguri proaspeţi. Se admite ca mu