Vinul este una din cele mai sofisticate bauturi din lume, bogata in aroma. Diversitatea provine de la soiurile de struguri si de zona din care provin, precum si modul in care sunt facute.
Vinul (din latina : vinum „vita”) este o bautura obtinuta cu o tarie alcoolica de minimum 8,5 vol. % prin fermentatia alcoolica exclusiva a mustului de struguri. Vinul este un produs agroalimentar, la care folosirea de arome sau de extracte este interzisa. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor in care se pastreaza.
Vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentatia alcoolica completa sau partiala a strugurilor zdrobiti sau nezdrobiti sau a mustului de struguri proaspeti.
Astfel toate bauturile obtinute din alte fructe sau chiar din stafide nu pot purta denumirea de vin.
Datorita marii diversitati de vinuri sub aspectul compozitiei fizico- chimce, a calitatii , a destinatiei, a insusirilor senzoriale clasificarea acestora se realizeaza dupa diferite criterii.
Dupa culoare vinurile sunt: albe, rosii si roze.
Dupa calitatea compozitie si tehnologia de productie vinurile se impart in:
Vinuri de consum curent
Vinuri de calitate
Vinuri speciale
- Dupa continutul de zahar se impart in:
- Vinuri seci: continut de zaharuri pana in 4g/l
- Vinuri demiseci: continut de zaharuri pana la 12g/l
- Vinuri demidulci: continut de zaharuri pana la 50g/l
- Vinuri dulci: continut de zaharuri mai mare de 50g/l
Vinurile pot completa perfect o mancare sau o pot dezavantaja. De aceea este esential sa stim ce vinuri se potrivesc fiecarei retete. Este adevarat ca anumite reguli funtioneaza dar, nu ezitati sa alegeti vinurile care vi se potrivesc din gamele recomandate. Iata in continuare o descriere a principalelor sortimente de vinuri si preparatele care se potrivesc acestora.
Pinot Noir
Acest vin e popular ca un vin rosu mai slab. E greu sa gasesti pe cineva caruia nu-i place aroma sa slab fructata, dar asta nu inseamna ca se potriveste cu orice.
Cea mai buna potrivire: Pulpe de pui cu caise (orice reteta care are arome moderate, ca aceasta, cu un gust slab de fructe, va scoate in evidenta gustul delicat al vinului).
Cea mai slaba potrivire: Pui cu tarhon si otet (orice fel de combinare de otet cu ierburi va “strivi” aroma fructata a vinului. In general, Pinot Noir nu merge cu feluri de mancare mai acide).
Sauvignon Blanc
E vorba despre un vin mai elegant, cu un gust puternic, cu o aroma care aduce a grapefruit. Vinul merge bine cu multe mancaruri, dar nu cu toate...
Cea mai buna potrivire: Biban cu ierburi proaspete si lamaie (acest fel de mancare are acelasi gust “lamaios” precum vinul, dar si arome complementare.
Cea mai slaba potrivire: Varza de bruxelles cu branza albastra si salata verde (in general, branza albastra se potriveste greu cu un tip de vin si mai ales cu Sauvignon Blanc. Cele doua arome sunt prea puternice pentru a coexista).
Cele mai faimoase tipuri de vin sunt cele rosii si cele albe, urmate de rose si cele spumante. Exista si alte specialiati de vin, cum ar fi vinul Portughez Port, un vin foarte bogat in aroma, folosit de obicei de bucatari pentru mancare.