Vinul a aparut acum mii de ani. De la Roma antica pana la America moderna aceasta bautura e fost degustata in intreaga lume. In ziele noastre oamenii cumpara vinul de la magazinul alimentar, fara sa se mai gandeasca cum a fost depozitat, ce contine si din ce struguri e facut.
Vinurile se simt foarte bine daca sunt cazate la o temperatura de aproximativ 12 grade Celsius. Este foarte important ca aceasta temperatura sa fie constanta, deoarece variatiile de temperatura afecteaza puternic vinurile.
In cazul in care nu exista spatii dedicate din constructie, in ziua de astazi avem suficiente solutii tehnice. De exemplu, daca nu ai o pivnita care sa intruneasca toate conditiile, poti opta pentru un frigider special pentru vin sau iti poti amenaja vinoteca intr-o debara, preferabil la parterul casei - trebuie doar sa izolezi peretii si usa si sa pastrezi o temperatura constanta inauntru.
Aerisirea cramei este si ea foarte importanta. In spatiile de la subsol trebuie sa ai neaparat un sistem de aerisire in partea superioara a incaperii si in usa de la intrare, in partea de jos. Aerul curat este semnul unei crame curate si o conditie pentru nevicierea vinului.
Sticla de vin trebuie inclinata in asa fel incat vinul sa fie in contact cu dopul, nelasand acestuia posibilitatea de a se usca si prin aceasta sa lase oxigenul sa intre in contact cu vinul, ne-a mai spus expertul.
Umiditatea excesiva poate crea mediul favorabil pentru dezvoltarea unor mucegaiuri sau a unor familii de mucegaiuri, generatoare de mirosuri neplacute, care se pot transfera in vin.
In acelasi timp, lipsa umiditatii duce la uscarea dopurilor, lasand aerul sa patrunda in sticla, lucru care duce la oxidarea vinului. Trebuie gasita o varianta de mijloc - umiditate 70%.
Pastreaza tot vinul departe de lumina, mai ales de razele solare directe si de lumini fluorescente. Razele de lumina pot cauza decolorarea vinului. Unele sticle au filter UV, dar totusi soarele poate patrunde si deteriora vinul.