În funcție de culoarea pieliței, soiurile de struguri se împart în două categorii: soiuri albe și soiuri roșii. Cele din urmă se pot împărți de asemenea, în două categorii: soiuri cu pulpa albă și soiuri cu pulpa roșie.
Soiurile românești de struguri sunt următoarele:
Soiuri albe
- Alb mare
- Alb mărunt rotund
- Alb mic
- Alb românesc
- Albă zaharoasă
- Albă verde
- Albinos
- Albișoară
- Albuț mărunt
- Arcadia
- Ardeleanca
- Armaș
- Bacator
- Bălăban (strugure)
- Bășicată
- Berbecel
- Boerească
- Boscănată albă
- Braghină
- Cârcioasă
- Chimighiera
- Cioinic
- Coadă grasă
- Coarnă albă
- Crâmpoșie
- Crâmpoșie selecționată
- Creață de Banat
- Cruciulița
- Diminichiu alb
- Fetească Albă
- Fetească Regală
- Firțigaia
- Focșăneanca
- Frâncușă
- Galbenă de Odobești
- Galbenă verde
- Gordan
- Gordin
- Grasă de Cotnari
- Iordana de Târnave
- Majarcă albă
- Majarca de Timiș
- Mustoasă de Măderat
- Om rău
- Pârciu
- Plăvaie
- Plop
- Poamă boierească
- Poamă moale
- Șarba
- Tămâioasă Românească
- Târțără
- Verdea de Panciu
- Zghihară de Huși
Soiuri roșii
- Bambal
- Băbească neagră
- Bălăban roșu
- Bătută neagră
- Boscănată neagră
- Busuioacă de Bohotin
- Ceaslă
- Corb de Sălaj
- Corb de Mehedinți
- Diminichiu roșu
- Epuroaica
- Fetească Neagră
- Leșească roșie
- Neagră
- Neagră bătută mustoasă
- Negru boia
- Negru de Drăgășani
- Negru lung
- Negru moale
- Negru românesc
- Negru Sarichioi de Tulcea
- Negru vârtos
- Novac
- Roșioară de Dolj
- Scuturătoare
- Somoveancă de Tulcea
- Țigancă
- Vulpe (vin)
Alte soiuri
- Ciomeagă (dispărut)
- Coiunghios Alb (dispărut)
- Parmac de Calafat (dispărut)
- Razachie (dispărut)
- Rosé de Mehedinți (dispărut)
- Seina de Vrancea (dispărut)
- Seina de Maramureș (dispărut)
- Tigvoasă (dispărut)